Tokaj

Tokajská vinařská oblast je jednou z pěti oblastí na světě, v nichž lze dopěstovat hrozny na výrobu přírodně sladkých vín. Prvopočátky pěstování révy v této oblasti spadají do období nadvlády Římanů, kdy byl kraj součástí Panonie. Je všeobecně známo, že Římané měli k hroznům a obzvláště k vínu mimořádně pozitivní vztah. Po úpadku Římské říše pok...

Tokajská vinařská oblast je jednou z pěti oblastí na světě, v nichž lze dopěstovat hrozny na výrobu přírodně sladkých vín. Prvopočátky pěstování révy v této oblasti spadají do období nadvlády Římanů, kdy byl kraj součástí Panonie. Je všeobecně známo, že Římané měli k hroznům a obzvláště k vínu mimořádně pozitivní vztah. Po úpadku Římské říše pokračovali v pěstování révy staří Slované. Když v roce 894 přišli na toto území Maďaři pod vedením Almusa a jeho syna Arpáda, našli tu už rozvinuté vinohradnictví. Svědčí o tom podání, podle něhož vojevůdce Turzo hlásí knížeti Arpádovi, že v soutoku řek Bodrogu a Tisy našel v okolních svazích překrásné vinohrady. Z tohoto období se odvíjí i pojmenování celé oblasti. Podle historických pramenů je odvozené od staroslovanského slova "stokaj", což v překladu znamená soutok dvou řek - Bodrogu a Tisy. Paradoxně významný podíl na charakteru a technologickém postupu výroby tokajských vín zanechal vpád Turků v roce 1528. Vpád Turků byl podnětem na budování tokajských sklepů v tufech, které se původně budovali jako úkryty lidí a majetku před loupeživými vojsky a nájezdy nepřítele. Postupem času se však zjistilo, že dlouholeté zrání vína ve sklepích má mimořádně příznivé účinky na jeho chuť i celkovou kvalitu. První písemná zmínka o tokajských výběrech se datuje do roku 1560, kdy se v latinsko - maďarském slovníku Fabricia Balázse setkáváme s termínem cibéby (rozinky). Jsou definovány jako scvrklá bobule hroznů, které se v příznivých ročnících tvoří v hroznech tokajských odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý napadených ušlechtilou formou plísně Botrytis cinerea Persoon. První tokajský výběr vyrobil v roce 1650 kalvínský kněz Laczko Maté (Ladislav Matěj) původem ze sepse (Moldava nad Bodvou). Od tohoto okamžiku už události nabraly rychlý spád. V roce 1655 byl vydán první zákon o tokajské oblasti, ve kterém se nařizovalo povinné vybírání cibéb ze střapců hroznů. Tím byl i z právního hlediska položen základní kámen výroby tokajských výběrových vín. Slovenská tokajská vinařská a vinařská oblast je nejmenší, ale nejhodnotnější vinařskou oblastí na Slovensku. Spolu s částí oblasti nacházející se na území Maďarska tvoří jednotnou Tokajskou vinařskou oblast. Na území Maďarska se rozprostírají cca 4/5 oblasti a na území Slovenska 1/5 celkové výměry. Jedná se o historicky podložené území, které nelze rozdělit státní hranicí.

Zobrazit

 Počet produktů: 13

na stránku
Zobrazeno 1 – 9 z 13 položek
  • Rychlý náhled
    1 999,00 Kč Skladem

    Má výraznú jantárovoslnečnú farbu Karamelovo-čokoládová vôňa s doznením južného ovocia a vanilky Má sladkastú, jedinečnú a neopakovateľnú medovo-mišpuľovú chuť a arómu

    1 999,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    105,00 Kč Skladem

    Vyrábí se reduktivní technologií ze základní tokajské odrůdy Furmint. Je to jemné aromatické, suché markantní víno. Jeho charakter je plný a výrazný, odrůdově nezaměnitelný.

    105,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    105,00 Kč Skladem

    Vyrábí se reduktivní technologií z druhé nejvýznamnější tokajské odrůdy Lipovina. Je to jemně pikantní víno​​, s nezaměnitelným aroma a harmonickou chutí. Příjemné kyselinky jsou zárukou delší svěžesti.

    105,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    115,00 Kč Skladem

    Tradiční víno​​, širokému okruhu konzumentů lahodící a velmi oblíbené, vyrobené z tokajských odrůd hroznů - Furmintu, Lipoviny a Muškátu žlutého. Je příjemně sladké s jemnou kořeněnou vůní a plnou harmonickou chutí. Víno je velmi vhodné na společenská setkání.

    115,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    279,00 Kč Skladem

    Víno je příjemně sladké, vyrobené alkoholovým kvašením vína nalitého na matolinové výlisky z cibéb. Dozrává nejméně 2 roky v sudech z dubového dřeva, které odpočívají ve tmě a tichu tufových sklepů až 9 metrů pod povrchem země.

    279,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    448,00 Kč Skladem

    Vysoce kvalitní víno​​, které se vyrábí pouze v příznivých ročnících z hroznů tradičních tokajských odrůd, když se na hroznech vytvoří dostatečné množství cibéb. Je to elegantní víno, silně aromatické, vysoce extraktivní a příjemně sladké. Dozrává v dubových sudech v tufovém sklepě. Určeno pro nejnáročnější gurmány. Charakter tohoto vína ho přímo...

    448,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    332,00 Kč Skladem

    Skvěle vyvážený poměr kyselin a zbytkového cukru se v této Lipovine mění na chuťový zážitek. MONO je víno jedinečné - vyrobené z nejlepších hroznů nejlepších vinic a těmi nejmodernějšími technologiemi.

    332,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    527,00 Kč Skladem

    Má výraznú jantárovú farbu Oxidačno-cibébová vôňa s medovým doznením Výrazná chuť s chlebovinkovým charakterom s doznením južného ovocia, čokolády a vanilky

    527,00 Kč
    Skladem
  • Rychlý náhled
    632,00 Kč Skladem

    Má výraznú jantárovú farbu Mäkká, oxidačno-cibébová vôňa Chuť je sladká, medovo-karamelová

    632,00 Kč
    Skladem
Zobrazeno 1 – 9 z 13 položek